Jag kan inte nog poäntera vilken bra mat jag tycker linssoppa är! God, mättande, enkel och billig! Vi tycker den går utmärkt att frysa också, och det är inget besvär att göra mer så det räcker till lunch dagen efter. Den går också variera efter tycke och smak. Vi äter linssoppa minst en gång i veckan, vilket vi gjort länge – och har ännu inte tröttnat!

“Recept” = ungefär hur jag gör:

Linssoppa, ca 4 portioner:

Smält en klick smör tillsammans med en skvätt olivolja i en kastrull. Rör runt några välsköljda, hackade blad purjolök med fettet. Krydda med Herbamare och svartpeppar. Skölj ca 1,5 dl röda linser ordentligt under rinnande kallt vatten. Tillsätt drygt 1 liter vatten tillsammans med de sköljda linserna i grytan. Tillsätt ca 3 tsk Lantbuljong (utan jäst och socker), samt gärna lite tomatpuré och 1 tsk Sambal Oelek. Låt småkoka, gärna en rejäl stund för godare smak, ca 1/2 timme kan vara lagom. Det går också exempelvis tillsätta färska tomater och/eller potatis.

Vi brukar äta något bröd till, oftast hårdbröd, samt ibland morötter bredvid (vilket såklart också går att ha i soppan) eller frukt (fast inte i soppan…).

Smaklig måltid!